Rijden boven de 75: een gids voor rijbewijs testen voor ouderen

75 worden betekent niet het einde van uw onafhankelijkheid bij het autorijden. In feite, veel mensen rijden tot lang na hun gouden jaren.

Maar als u achter het stuur wilt blijven zitten, zijn er een aantal stappen die u moet nemen om een legale bestuurder te blijven.

In onze onmisbare gids vindt u alles wat u moet weten over autorijden boven de 75, van hoe u uw rijbewijs kunt verlengen tot rijden met een medische aandoening en hoe u de kosten van uw autoverzekering kunt verlagen.

Mag ik rijden als ik ouder ben dan 75?

Ja. Hoewel uw rijbewijs vervalt als u 75 wordt, betekent dit niet automatisch dat u moet stoppen met autorijden. Het betekent alleen dat u uw rijbewijs elke drie jaar moet vernieuwen als u wilt blijven rijden.

U hoeft niet opnieuw examen te doen en er is geen maximumleeftijd voor autorijden. Als u nog fit genoeg bent om te rijden, kunt u zo lang doorgaan als u wilt.

Moet ik opnieuw rijexamen doen voor ouderen?

Sommige beleidsmaatregelen zijn gericht op rijbewijskeuringen voor ouderen maar de senioren hebben misschien geen andere opties. Als u een medische aandoening of handicap heeft, kan het zijn dat u verplicht bent om uw rijvaardigheid te laten beoordelen. Of u kunt zelf beslissen dat u een beoordeling wilt om u gemoedsrust te geven dat uw rijvaardigheid nog steeds op peil is. U kunt zich laten beoordelen door een mobiliteitscentrum of een plaatselijke rijvaardigheid beoordelingsregeling.

Zo’n beoordeling houdt meestal in dat u ongeveer een uur een ritje maakt in uw eigen auto, onder begeleiding van een beoordelaar. Na afloop krijgt u een rapport met adviezen over hoe u uw vaardigheden kunt verbeteren.

Voor mensen met een medische aandoening of handicap kan een mobiliteitscentrum de mogelijkheden met u doornemen, zoals autoaanpassingen. De beoordeling zal betrekking hebben op fysieke en cognitieve vaardigheden, alsook op het rijden in een voertuig met dubbele besturing.

Hoe verleng ik mijn rijbewijs als ik ouder ben dan 75?

CBR stuurt u 90 dagen voor uw 75e verjaardag een aanvraagformulier. U kunt het formulier met de hand invullen en per post terugsturen, of uw rijbewijs online verlengen. De verlenging is gratis.

U kunt uw foto bewerken op het moment dat u uw rijbewijs vernieuwd – dit is aan te raden als uw uiterlijk aanzienlijk is veranderd sinds uw laatste aanvraag.

Als u online aanvraagt, ontvangt u uw nieuwe rijbewijs binnen een week. Per post verstuurde aanvragen kunnen tot drie weken in beslag nemen.

Heb ik een oogtest nodig om mijn rijbewijs te verlengen?

Wanneer u het formulier voor de verlenging van uw rijbewijs invult, wordt u gevraagd te verklaren dat u voldoet aan de minimumnorm voor het gezichtsvermogen voor het besturen van een motorvoertuig.

Het is verboden om te rijden als u een standaard nummerplaat niet kunt lezen vanaf een afstand van 20 meter, met of zonder bril. U moet ook een voldoende gezichtsveld hebben en een gezichtsscherpte van ten minste decimaal 0,5 op de schaal van Snellen (dit is de test van de opticien waarbij u rijen letters van groot naar klein leest).

Om er zeker van te zijn dat u voldoet aan de norm voor het gezichtsvermogen bij het besturen van een motorrijtuig, is het raadzaam ten minste om de twee jaar een oogtest te laten uitvoeren.

Heb ik een medische keuring nodig om mijn rijbewijs te verlengen?

Als u een gezondheidstoestand of handicap hebt ontwikkeld die van invloed kan zijn op uw rijvaardigheid, moet u het CBR hiervan op de hoogte brengen. U moet ook bijzonderheden verstrekken als uw aandoening is verslechterd sinds uw rijbewijs voor het laatst is afgegeven. Het CBR kan eisen dat u een medisch onderzoek ondergaat voordat het besluit om u een nieuw rijbewijs te geven.

Het is sowieso de moeite waard om u medisch te laten onderzoeken voordat u uw rijbewijs vernieuwd, en opnieuw bij elke vernieuwing, om er zeker van te zijn dat u nog fit genoeg bent om aan de eisen van de weg te voldoen.

Veel oudere mensen zijn bang dat ze moeten stoppen met rijden als ze een medische aandoening aangeven, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Misschien heeft u alleen begeleiding nodig of aanpassingen aan uw auto, of de Driver and Vehicle Licensing Agency kan u een rijbewijs voor korte duur geven.